Coming Out Day

Gisteren was het #comingoutday. Een dag vol liefde en acceptatie. Het idee is prachtig, maar ik hoop echt dat het in de toekomst niet meer nodig is. Het zou gewoon niet moeten hoeven. Punt. Maar waarom doen we het dan nog? Daar werd ik gisteravond weer even aan herinnerd.

Onverwachts ontmoet ik iemand in de McDonald’s na een avond uit. Het voelt als een film. Blikken ontmoeten elkaar in een ruimte vol mensen en het enige wat er vanaf dat moment toe doet, is die ene blik. Oogcontact, wegkijken, lachen, je vrienden over diegene vertellen, om elkaar heen draaien, toenadering zoeken en elkaars signalen proberen te lezen. Het is een echte ‘meet cute’ zoals dat dan heet. Maar dan in een smerige Mac om 01:22 ’s nachts.

Daar sta ik dan met mijn dienblad. Ik weet niet waar ik het zoeken moet. Ik ben hier niet op voorbereid. Ik word nerveus en geef het op. Maar als hij dit ziet, komt hij naar me toe en vraagt om mijn nummer! Ik ben heel blij dat hij wel de ballen heeft. We kunnen alleen nog maar naar elkaar kijken en lachen. En dat voelt verdomd goed. Hij gaat me appen en we zeggen elkaar gedag.

Een half uur later ga ik naar huis. Maar ik wil tóch nog even door de zaak lopen om te zien of hij er nog is. Hij is er nog! Ik loop naar zijn tafel en blijf staan. Hij staat op en we omhelzen elkaar, gevolgd door een korte zoen! We willen elkaar nog een keer zien. Zondag? Ja. We geven elkaar nog een zoen en nemen voor de tweede keer afscheid.

Ik stap op mijn fiets, maar ik kan het niet laten om toch nog even langs de Mac te fietsen, gewoon zomaar. En hij staat inmiddels ook buiten! Ik móet gewoon nog even één keer gedag zeggen. Ik fiets naar hem toe en hetzelfde ritueel: omhelzen, lachen, ogen, zoen, lachen, omhelzen en nu dan ook ECHTE zoen! Hier, midden op Muntplein in Amsterdam. Ik voel me vrij en gelukkig. Maar vooral vrij. Vrij om te zijn wie ik ben en te doen wat ik wil, waar ik dat wil. De perfecte afsluiting van onze ‘meet cute’.

Totdat ze vanuit een voorbijrijdende auto “Homo’s!!!” naar ons roepen…
Weg vrijheid. Weg geluk. Weg ‘meet cute’. Door dit soort mensen blijft de #comingoutday bestaan. Daarom doen we dit dus nog, oh ja, nu weet ik het weer.