Elke like telt

Credits: Prateek Katyal

Als je mij volgt op Instagram, word je al snel overspoeld met accounts en posts waarin lhbt’ers laten zien wie ze zijn. Hoezo? Nou, ik geef namelijk bijna ALLES een like wat hiermee te maken heeft en dan verschijnt het in jouw overzicht. Mijn obsessieve likes zijn begonnen vanuit enige oppervlakkigheid (ik bedoel, kom op, halfnaakte mannen), maar het gaat inmiddels een stap verder ben ik achter gekomen.

Een vriendin vertelde onlangs een verhaal waarin ze met haar toenmalige vriendin hand in hand door een treinstation liep en werd lastiggevallen door vijf jongens. Ze werden uitgescholden vanwege hun geaardheid en op intimiderende wijze achtervolgd door het groepje. Ze wisten heel goed dat het niet slim zou zijn om te stoppen en de confrontatie aan te gaan. Vijf tegen twee, geen schijn van kans. Ze bleven doorlopen en keken niet om naar de jongens. Het opmerkelijke aan dit verhaal is, dat die vriendin mij weigerde de hand van haar vriendin los te laten. Iets wat veel mensen als eerste reactie wellicht wél zouden doen. Als ik vraag waarom ze dit deed, is haar reactie dat ze wil laten zien aan de wereld (in dit geval die vijf klootzakjes) dat het normaal is voor twee vrouwen om hand in hand te lopen en dat zij zich niet hoeven aan te passen door hun handen los te laten.

Zelf heb ik iets heel anders meegemaakt in 2015. Ik was op date met een man en we eindigden ’s avonds laat op straat in een portiek. We zaten naast elkaar op een trappetje en kletsten nog wat na. Totdat een vreemde man op ons afstapte, recht voor ons kwam staan en vroeg of we flikkers waren. Achter hem liep zijn maatje door de straat op en neer, wellicht de omgeving aan het verkennen of de wacht aan het houden. Uit een impuls en puur instinctief logen we glashard en vertelden we hem dat we hetero waren. Deze nare situatie duurde vrij lang en op een gegeven moment had ik zelfs een vriendin verzonnen, met naam en al. We deden er alles aan om niet meer in deze situatie te zijn. Uiteindelijk droop deze man af en wij bleven stil en geschokt achter. Ergens baalden we van onszelf; ik vooral omdat ik met mezelf had afgesproken om altijd op te komen voor mezelf en mijn geaardheid. Niet dus. Ik liet de angst (voor wat weet ik niet precies) overwinnen.

Ik heb diep respect voor mijn vriendin, want het is niet niks waar lhbt’ers mee te maken krijgen. En om dan toch nog voor je idealen te blijven staan in een dergelijke situatie, dat vind ik moedig en dat verdient respect. Zichtbaarheid is zó onwijs belangrijk. Op welke manier dan ook. Zichtbaarheid is noodzakelijk voor het normaliseren van lhbt’ers in de maatschappij.

Elke keer als ik een like geef voor een post waarin lhbt’ers te zien zijn, krijgen mijn volgers dit ook te zien. En precies dát is de reden dat ik blijf liken als een malloot. Voor mij staat de like hier voor acceptatie en ik vind dat die gedachte zoveel mogelijk gedeeld moet worden. Het is oké om lhbt’er te zijn. Het is oké om dit te uiten. Het is oké om dit te delen. Het is oké om dit leuk te vinden. Het is oké om dit aan te moedigen. Het is oké EN nodig om dit soort posts te liken. Zichtbaarheid is zó belangrijk en noodzakelijk.

En het werkt. Op feestjes word ik door vrienden vaak ‘geconfronteerd’ met posts en accounts die ik volg en de likes die ik uitdeel. En dat natuurlijk ik dat en dat weer heb geliked. Dus het valt op. Of ik krijg screenshots toegestuurd van een compilatie aan (vaak) halfnaakte gay-mannen die ik dan geliked heb op Instagram (“HAHAHA jij weer hè!”). En ja, ik ben me bewust van het feit dat ik me onder lhbt’ers begeef, dus dat voor hen de zichtbaarheid van mijn likes niet het meest relevant is. Maar ook niet-lhbt’ers volgen mij en daar gaat het me om. Het is dan geen zichtbaarheid op straat (ik ben wel al honderd stappen verder dan in 2015), maar het is pure zichtbaarheid online. En ik denk dat die wereld niet mag worden onderschat.

Al is het maar één iemand die ik kan overtuigen van het feit dat het oké is om lhbt’er te zijn en dat het ook oké is om dit te uiten, dan heb ik mijn doel bereikt. Zie het als hulp bij een natuurramp, maar dan vertaald naar het prachtige Instagram: elke like telt.