Grindr, kroepoek en Muppets

Deze melding staat symbool voor de welbekende haat-liefdeverhouding die ik heb met Grindr. In mijn ervaring, in de mooie Amsterdamse bubbel waar ik in leef, is Grindr met name bedoeld voor (snelle) seks. Natuurlijk zijn er ook verhalen van mensen die ware liefde hebben gevonden via Grindr, maar dat is meer uitzondering dan regel.

Grindr is mij steeds meer gaan tegenstaan. De app bestaat nu zo’n tien jaar en zo lang gebruik ik het ook wel ongeveer. Elke keer is Grindr toch weer een teleurstelling en dan verwijder ik mijn profiel, maar waarom? Mijn afkeer voor Grindr ging niet van de een op de andere dag, maar langzaam heeft het een bepaalde impact op mij en mijn seksleven gehad. Ik werd onzeker over mezelf, mijn lichaam en mijn seksleven. Op Grindr draait alles om lichaam en seks. Naakte torso’s, billen, kruizen en dickpics vliegen je om de oren als je online bent. Profielen staan vol met praktische info over posities in bed (top/bottom/versa), afmetingen, tribes*, voorkeuren, hiv-status en fantasieën. Seks wordt op deze manier zó gemakkelijk en toegankelijk gemaakt dat het lijkt alsof het allemaal niks voorstelt.

Terwijl ik dit schrijf, ben ik in een café getuige van een ietwat ongemakkelijke allereerste date tussen een man en een vrouw aan het tafeltje naast me. De vrouw wacht al met haar latte als de man binnenkomt. Ze stellen zich voor, de man probeert heel vlotjes zijn jas uit te trekken en ook net zo vlotjes te gaan zitten, ze maken een opmerking over het café en over de latte die de vrouw al aan het drinken is, ze praten over de regenbui en dán begint de date. Ik kan een boek schrijven over hoe hun date verloopt en hoe ze zich tot elkaar verhouden, elkaars persoonlijkheden aftasten en in feite gewoon aan het polsen zijn of ze geschikt zijn voor elkaar, voor wat dan ook. Dit paringsritueel is onmisbaar voor ons als seksuele wezens. Wij hebben deze interactie nodig om een geschikte (seks)partner te vinden en tijdens zo’n eerste date is er tijd en ruimte om te bepalen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Op Grindr is daar simpelweg geen tijd voor. Op Grindr moet je scoren en het liefst een beetje snel. Het wordt je als gebruiker zo gemakkelijk gemaakt, maar als je daar om wat voor reden niet in mee kunt gaan, dan val je al snel buiten de boot. Alle mogelijke drempels hoeven of mogen niet worden overwonnen, omdat er gewoon geneukt moet worden. De verwachtingen zijn hoog. Het is op Grindr eigenlijk hetzelfde als op Instagram. Iedereen is perfect, gelukkig en heeft het goed voor elkaar. En op Grindr is iedereen ineens een seksgod. Alle tops zijn dominant met een enorme lul, alle bottoms zijn powerbottoms met een perfect gespoelde anus en alle versa’s hebben gewoon overal zin in. En vooral, iedereen heeft altijd zin in seks en doet daar ook niet moeilijk over.

Als je net zoals ik probeert te tippen aan deze seksgoden, dan wordt het een steeds grotere en engere stap om met iemand af te spreken en seks te hebben. Het enige wat ik tegenwoordig nog doe, is veel chatten en iemand (maar vooral mezelf) opgeilen en dan toch niet afspreken, maar gewoon porno kijken en masturberen. Dit is de makkelijkste en veiligste oplossing op zo’n onzeker moment waarin ik me vergelijk met alle seksgoden. Afspreken zit er niet meer in. Simpelweg omdat ik niet meer durf of vind dat diegene dan “toch te ver weg woont”. Dikke onzin natuurlijk. Ik voel van binnen dat ik niet voldoe aan de Amsterdamse Grindr-standaard.

Ik ben er klaar mee en ik dwing mezelf om in een maand met zoveel mogelijk mannen seks te hebben. Ga het maar gewoon doen, dacht ik. Ga maar gewoon met iedereen neuken, zonder na te denken. Ga los en geniet. Dat klinkt makkelijker en geiler dan gedaan. Na twee dates in twee dagen staak ik dit fantastische experiment al weer. De eerste date komt serieus al kroepoek etend binnen waarbij hij mijn bed bezaait met kroepoek, omdat hij zo nodig tijdens de seks ook kroepoek wil eten. Daarnaast wil hij héél graag zijn favoriete muziek met mij delen, ook tijdens de seks. En dat is….Mahna Mahna van The Muppets. Ik verzin dit niet. De volgende dag heb ik een date met iemand die na de seks niet weg wil en begint te huilen. Ok, dit is niet de voldoening waar ik naar op zoek ben. Ik verwijder mijn profiel weer en ik delete Grindr. Dag experiment.

Ik kijk weer naar de date aan het tafeltje naast me. Ik ben er na dit alles van overtuigd dat ik gewoon een voorbeeld aan deze twee mensen moet nemen. Grindr is niet goed voor een mens, in ieder geval niet voor mij blijkbaar. Fuck Grindr. Fuck deze ongezonde onmenselijke toegankelijkheid van seks. Ik denk dat wij nou eenmaal altijd dat paringsritueel nodig zullen hebben. Ik snap dat we tegenwoordig anders flirten en daten met elkaar, maar ik denk dat we altijd enige vorm van menselijk contact nodig hebben vóórdat je je laat neuken of iemand gaat neuken.

De date naast me gaat inmiddels echt heel goed. Ze lachen steeds meer en hebben veel oogcontact. Ze zijn oprecht geïnteresseerd en lijken een onwijs leuke eerste date te hebben. Ze bestellen nog een drankje. Ze praten over trampolines, Zumba, Intercity-treinen, vakanties, het verschil tussen Zaandam en Zaanstad, de Taj Mahal, jetlags, Brazilië, buienradar, weerwolven en de Brexit. Ze halen allebei een boek tevoorschijn wat ze aan het lezen zijn op dit moment. Ze lachen en knikken goedkeurend naar elkaar. Dat wordt neuken vanavond.

*Tribes zijn subcategorieën binnen de Grindr-community die aangeven tot welke groep je behoort, zoals bears, daddies, twinks, otters, trans, discrete, poz (hiv-positive), leather, jock.