Ontdek je plekje

Oksel Matthijs Foto: Rob Jacobs

Deze week introduceert Instagram nieuwe community richtlijnen waar veel over te doen is. De regels rondom seksuele content zijn strenger geworden en dat is zorgwekkend voor onder andere sekswerkers, kunstenaars, sex educators en voorvechters van body positivity. Kunnen zij nog wel doen wat ze deden? 

Onlangs, nog vóór de nieuwe richtlijnen, werd een foto van mij verwijderd waarop ik de suggestie wekte dat ik al porno kijkend aan het masturberen was. In realiteit zat ik slechts met ontbloot bovenlijf achter een laptop naar een leeg Word-document te kijken, zodat mijn gezicht zoveel mogelijk licht zou vangen. Alles voor de foto natuurlijk. Maar helaas, Instagram was het daar niet mee eens. De suggestie alleen was al genoeg om mijn foto te verbieden.

Vandaag houd ik het braaf bij een foto van mijn oksel. Waarom oksels? Omdat het een van mijn erogene zones is: een plek die bij aanraking seksuele gevoelens kan opwekken. Ieder seksueel ingesteld persoon heeft erogene zones en die verschillen per individu. Buiten de geslachtsorganen om zijn de meest voorkomende erogene zones de tepels, de oren en de nek. Dit blijkt ook uit het uiterst betrouwbare onderzoek dat ik heb gedaan onder mijn Instagram-volgers*. Tepels, oren en nek zijn erg in trek. 

Stan (32)
“Tepels, tepels en nog eens tepels! Ik heb er wel maar twee hoor. Als iemand ze aanraakt, word ik al opgewonden. Maar van likken word ik echt helemaal wild.”

 Thijs (34)
“Mijn oorlelletjes. Het gevoel van een lekkere tong die ze geil aanraakt. En dat iemand er dan zachtjes in bijt. Om dan over te gaan naar mijn hele oor en zo door naar mijn nek…”

Specifiek de oorlellen heb ik zelf niks mee, maar met oren wel. Je maakt me echt gek als je met je mond dicht bij mijn oor komt, met je warme zachte adem, terwijl je zachtjes hijgt of kreunt, met als hoogtepunt je lippen en tong die zich ontfermen over mijn oor. Dan heb je me. Het is voor mij vooral de intensiteit van het geluid waardoor mijn lijf gaat tintelen. Het is gewoon een soort ASMR. Eigenlijk is mijn gehoor als zintuig gewoon één grote erogene zone. 

Tepels hebben daarentegen geen enkele functie in mijn seksleven. Voor mij is het net als dat stukje gevoelloze huid bij je elleboog. Ik weet dat er iets gebeurt als iemand het aanraakt, maar het is eerder irritant. Het is zomer 2019 en ik date met iemand die gek is op tepels. Op zijn eigen tepels, maar ook op die van mij. Tijdens de seks worden mijn tepels al vrij snel het slachtoffer van zijn vingers en tanden. Ik probeer non-verbaal duidelijk te maken dat ik het niet zo prettig vind en ik dirigeer zijn hoofd en handen weg van mijn tepels. Opgelost. De volgende keer is het echter weer raak. En de keer daarna ook. En ik weet, dit heb ik volledig aan mezelf te danken, want ik had het gewoon duidelijk moeten aangeven met woorden. En niet met rare lichamelijke manoeuvres. Ik besluit om er de vierde keer iets van te zeggen. ‘Sorry, can you not do that? I don’t really like it when you touch my nipples. I’m sorry.’ Ik weet eigenlijk niet waarom ik me verontschuldig. Misschien voel ik me schuldig omdat ik hem dit eerst drie keer laat doen om vervolgens te melden dat hij verkeerd bezig is. Maar goed, mijn opgekropte tepelfrustratie is er eindelijk uit en we kunnen weer verder met ons seksleven. Zonder tepels. Opgelost, en nu echt.

Genoeg over mijn tepels, terug naar mijn oksels. Ik weet niet meer precies hoe ik mijn voorliefde voor oksels heb ontdekt, maar het ging ongeveer zo vorig jaar. Ik had een vaste scharrel waarmee ik af en toe afsprak voor de gezelligheid, voor RuPaul’s Drag Race of voor seks. Dit zijn overigens drie op zichzelf staande activiteiten. Op een middag tijdens de seks stelt hij voor dat ik zijn oksels moet likken. Ik vind het een gek voorstel, maar toch doe ik het maar gewoon. En verrassend genoeg vind ik het niet onaangenaam. Het heeft eigenlijk wel iets. Iets rauws en mannelijks, wat dat dan ook mag zijn. Dan zijn ook mijn oksels aan de beurt. Mijn hele lichaam begint van top tot teen te tintelen. Tering, dit is wel lekker. 

Ik weet niet zo goed wat ik nu met deze ‘ontdekking’ aan moet. Ik durf het ook niet echt te delen met mensen. Ok, met familie en vrienden doe je dat ook niet zo snel, maar ik deel het ook niet met de mensen waarmee ik seks heb. In mijn hoofd is het namelijk raar en smerig. Oksels zijn lichaamsdelen waar zweet uit komt en wat je moet bestrijden met deodorant. Oksels hebben te maken met hygiëne en niet met seks. Hetzelfde geldt voor voeten. Voeten brengen smerige ongemakken met zich mee zoals zweet, eelt en ingegroeide teennagels. Het kán gewoon niet normaal zijn om dan van zulke lichaamsdelen opgewonden te worden.

Gelukkig is de realiteit anders en zijn oksels en voeten wel degelijk erogene zones. In principe kan elk lichaamsdeel een erogene zone zijn en dat is helemaal oké. Het probleem is denk ik dat we het niet zo vaak zien of horen in mainstream media, zoals films en series. De nek, tepels en bovenbenen zijn wel gangbaar in bijvoorbeeld seksscènes. Maar oren worden al iets minder normaal en zodra het over voeten gaat, worden personages al snel bestempeld als ‘freaks’. En ik wil niet zeggen dat films en series nu radicaal moeten veranderen, want ik snap ook heus wel dat het visueel aantrekkelijk kan zijn om iets ‘geks’ te doen met ‘gekke’ lichaamsdelen in combinatie met seks. Want dat is nou eenmaal leuk om naar te kijken.

Mark (39) 
“Mijn knieholtes. Als iemand me daar zachtjes streelt of masseert, voelt het heel erotisch en dan kan ik zelfs een erectie krijgen. Soms ook door ze te zoenen of likken, maar het is voornamelijk wanneer ze met handen worden aangeraakt.”

Roos (29)
“Iemand wilde me overal zoenen en ik hield hem speels tegen door mijn voet in zijn gezicht te duwen. Hij pakte daardoor mijn voet vast en begon ineens mijn tenen te zoenen en eraan te zuigen. En dat vond ik verrassend fijn! Mijn voeten zijn sowieso een erogene zone, maar van mijn tenen wist ik het nog niet.”

Bart (26)
“Voor mij is het mijn toompje. Het is heerlijk als je het met een vibrator of een vinger met olie aanraakt. Je orgasme is dan super intens. Ik kan het je aanraden!”

De boodschap van dit hele stuk is eigenlijk alleen maar dat alles normaal is. Een lichaam heeft veel meer in petto dan alleen maar tepels en een nek. Maar om dat te blijven ontdekken moeten we er over blijven praten. En dan is een vaak te eenzijdig beeld uit de mainstream media niet voldoende. Ik ben geen sekswerker, kunstenaar of sex educator, maar ik praat wel graag over seks. Over taboes of dingen waar mensen zich voor schamen. Juist omdat het op een bepaalde manier universele gesprekken zijn, maar die niet gevoerd worden. Ik geloof echt in de kracht van het bespreekbaar maken van dit soort onderwerpen. 

Ik kan me wel vinden in de zorgen die er zijn vanwege de nieuwe community richtlijnen. Seks en seksualiteit zijn menselijk en daarover praten is ook menselijk. Het is normaal en ook belangrijk. Het is belangrijk dat seks en seksualiteit zichtbaar blijven. En vooral dat het genormaliseerd wordt. Je kunt dan simpelweg niet zonder de ‘andere’ geluiden, de niet-mainstream geluiden. En juist die geluiden mogen nooit tegengewerkt worden door richtlijnen die zogenaamd beschermen, maar die in feite alleen maar de huidige taboes en stigma’s in stand houden.


*Mijn onderzoek is niet betrouwbaar en/of representatief, maar daardoor heus niet minder leuk. 158 mensen vertelden mij over hun geile plekjes. Op volgorde van populair naar minder populair zijn dit de genoemde erogene zones: tepels, oren, nek/hals, bovenbeen/lies, oksels, perineum, voeten, rug, buik, billen, ballen, eikel, heupen, schouders, benen, tenen, lippen, toompje, knieholtes en de zij.