“Het hoort erbij”

Foto: Rob Jacobs

Ondanks mijn haat-liefdeverhouding met Grindr kon ik het vlak voor de feestdagen niet laten om weer een nieuw profiel aan te maken. In december word ik altijd een beetje weemoedig en dan vind ik het vervelend dat ik geen relatie heb. Ik vind het stom dat ik alleen ben. Gooi daar nog een pandemie en wat lockdowns overheen en dan heb je wel de ingrediënten voor een zoveelste Grindr-profiel.

Hoopvol en optimistisch maak ik mijn profiel compleet zodat ik nu de liefde van mijn leven ga ontmoeten. Maar in feite ben ik op zoek naar een beetje aandacht. Ik wil me gewoon even iets minder alleen voelen. Ik weet heus wel dat Grindr met name bedoeld is voor seks en niet per se voor liefde, maar dat maakt me nu even niet uit. Mijn profiel is compleet en al snel krijg ik de eerste dickpics toegestuurd. Dit gebeurt nou eenmaal op dit soort apps, zeker op Grindr. Maar in feite is het gewoon cyberflashing: iemand ongevraagd naaktbeelden sturen zonder toestemming van de ontvanger. Dit gebeurt via AirDrop, datingapps en ook via social media. Cyberflashing is niks nieuws, maar ik heb er nog nooit eerder zo bij stilgestaan. Ik ben zelf ook zeker geen heilige. Ik heb ook weleens een foto van mijn billen gestuurd zonder dat diegene daar expliciet om vroeg. Waarom deed ik dat? Geen idee. Omdat ik trots ben op mijn billen of omdat ik hoop dat ik de ander op deze manier overtuig om seks met mij te hebben? Ik denk beiden. Maar feit blijft dat die persoon daar helemaal niet om heeft gevraagd. Maar ja, het gaat nou eenmaal zo denk ik dan. Heel veel mensen doen het. Het is wat het is.

Ik kijk niet raar op van een dickpic meer of minder. Dit keer krijg ik echter een dickpic van een bekende. Ongevraagd, maar vooral ongewenst. Het is een dickpic van iemand die mij in het verleden, in het echte leven, meerdere keren heeft benaderd voor seks. Daar was ik niet van gediend en ik was ook absoluut niet geïnteresseerd. Dit heb ik toen ook aangegeven en duidelijk laten merken. Dat ik met rust gelaten wil worden en geen seks met hem wil. Uiteindelijk liet hij me met rust. Nu op Grindr vindt hij het blijkbaar toch weer nodig om bij te benaderen. Hij stuurt: ‘Sexy hoor. Vond je altijd leuk man’, gevolgd door een foto van zijn onbesneden aderige vleeslul waar hij zelf waarschijnlijk erg trots op is. Ik voel me meteen ongemakkelijk en vies. Ik word van binnen ook boos merk ik. Het enige wat ik denk is: rot op met je lul. Laat me met rust. Flikker op met je discrete ‘ik-ben-hetero’ bullshit en val mij niet lastig met je vieze vleeslul. Ik heb geen behoefte aan je lul en aan jouw hele zijn. Nooit gehad ook en dat weet je. Laat me met rust. Ik kom erachter dat hij het is en hij vraagt: ‘Haha, tegenvallend?’ Ik zeg dat ik niet ben gecharmeerd van de manier waarop hij me steeds benadert. ‘Oh, sorry. Dan kappen we hem hier af, ok? Sorry. Beetje dronken’. En hij blokkeert me. Mocht je dit ooit lezen: dronken zijn is nooit een excuus. 

Dit gesprek zet mij aan het denken. Ik heb namelijk echt totaal niks tegen naakt of tegen sexting. Integendeel, ik doe er net zo graag aan mee. Maar er is wel een belangrijk verschil tussen gewenst en ongewenst. Gevraagd en ongevraagd. Ik bespeur ook een bepaalde mate van hypocrisie in mezelf want zodra het in mijn ogen een aantrekkelijke pik van een aantrekkelijk iemand is, dan vind ik het ineens minder erg dan wanneer het een vieze ongewenste pik is zoals die van de discrete hetero hierboven. Pas op dat moment ga ik er iets van vinden. Dan heb ik ineens wel een moraal en principes. En dat is gek. Ik vraag mijn volgers wat ze vinden van ongevraagde naaktfoto’s en de reacties lopen uiteen. Maar opvallend is dat veel mensen zeggen dat het erbij hoort. Dat het nou eenmaal zo is. Het zij zo. Maar waarom hoort dit erbij? Waarom hoort het erbij dat je ongevraagd een ongewenste dickpic toegestuurd krijg? Natuurlijk, je hebt zelf nog de keuze om te reageren, te negeren of te blokkeren. Maar stel je eens voor dat dit in het echte leven gebeurt en iemand je ongevraagd confronteert met een ontblote pik. Niemand zal dan nog zeggen dat het er nou eenmaal bij hoort. 

Natuurlijk, Grindr is absoluut iets anders dan Instagram. Net zo goed als dat een seksclub iets anders is dan een kroeg. In een seksclub moet je ook niet raar opkijken als je ongevraagd allerlei lichaamsdelen te zien krijgt. Op Grindr is het op het eerste gezicht misschien niet zo schokkend dat het gebeurt, maar een belangrijk verschil is dat het op Grindr direct aan jou gericht is. Je klikt nergens op, je vraagt er niet om, je hebt (nog) geen (impliciete) toestemming gegeven en toch krijg je dat geslacht te zien. En daar heb je gewoon niet altijd zin in. Ik tenminste niet. En toch accepteren we dat dit ongevraagd gebeurt. En het gebeurt echt niet alleen op sekspositieve apps als Grindr, maar het gebeurt ook op social media waar mensen niet per se uit zijn op seks. Op Instagram krijg ik regelmatig dickpics in mijn berichten. Vind ik daar iets van? Nee. Zou ik daar iets van moeten vinden? Ja. 

Ondanks alles wil ik de discrete hetero in dit verhaal bedanken. Hij bracht de vervelende offline-ervaring naar de onlinewereld en daardoor ben ik gaan inzien dat het niet helemaal oké is hoe ik dacht. Hoe ik dacht dat ongevraagde naaktfoto’s er nou eenmaal bij horen. Dat ze gewoon een onderdeel zijn van het tegenwoordige (online) daten. Dat is natuurlijk allesbehalve waar. Of het nou online of offline is, ongevraagd en ongewenst naar een geslacht moeten kijken hoort er nooit bij. 

Foto: Rob Jacobs